Fuksiaakkoset


Ainejärjestöt

Keskittyvät omien koulutusalojensa opiskelijoiden koulutus - ja sosiaalipoliittisiin asioihin toimimalla linkkinä muiden yliopiston tahojen ja opiskelijoiden välillä. Ainejärjestöjen toiminta on vapaaehtoista sekä vapaamuotoista. Ainejärjestöillä on oma hallitus, joka edistää oman alansa opiskelijoiden asioita ja järjestää vapaa-ajan puuhaa. Uusi hallitus valitaan joka vuosi. Hallitus pitää kokouksia joka kuukausi ja kaikki ovat niihin tervetulleita! Kokouskutsut tulevat facebookin sekä Lyhdyn sähköpostilistan kautta.

Lapin yliopiston ainejärjestöt:
Artikla – Oikeustiede
Jalot Villit - Matkailututkimus
Kosmos Buran – Politiikkatieteet ja sosiologia
Lapikas – Luokanopettajat
Lastu – Yleinen kasvatustiede, mediakasvatus ja aikuiskasvatustiede
Lyhty – Sosiaalityö ja kuntoutus
Remburssi – Johtaminen, hallintotieteet ja soveltava psykologia
TAO – Taideopiskelijat

Appro / Arctic Appro

Appro on syy kiertää eri baareja, maistella juotavia ja ansaita tällä tavoin haalarimerkkejä. Arctic Appro järjestettiin ensimmäistä kertaa syksyllä 2014 Lyyn toimesta ja tarkoitus on tehdä tästä perinne.

Ekskursio eli opintomatka

Pyritään järjestämään vuosittain. Lyhty on aiemmin käynyt muun muassa Pietarissa, Tukholmassa, Riikassa ja Bremenissä. Matkojen tarkoituksena on avartaa oman alan näkökulmia sekä tarjota arjesta irtautumisen hetki opiskelun keskellä. Opintomatkasta voi saada opintopisteitä. Pyrimme järjestämään ekskursioita myös kotimaan sisällä ja tutustua eri sosiaalityön osa-alueisiin.

ELSA

European Law Students’ Association

ESN Lapland

Erasmus Lappi

Fellman -sali

Löytyy yliopiston pääaulasta, LS1. Yliopiston isoin Sali, jossa järjestetään juhlia, yleisöluentoja ja yhteiskuntatieteiden yleiset tentit.

Fuksi

Ensimmäisen vuoden opiskelija.

Fuksiaiset

Ensimmäisen opiskeluvuoden syksyn odotetuin ja tärkein tapahtuma. Fuksiaiset voi kokea vain kerran koko opiskelun aikana, kannattaa uskaltautua mukaan. Fuksiaiset järjestävät perinteen mukaan toisen vuoden opiskelijat, hyvällä maulla, kuitenkin pilke silmäkulmassa.

Haalarit

Joka ainejärjestöllä oman väriset. Haalareiden hankkiminen edellyttää ainejärjestön jäsenyyttä. Haalareihin kerätään muistoja opiskeluvuosien varrelta, toisin sanoen erilaisia haalarimerkkejä, jotka ommellaan tai liimataan haalareihin kiinni. Muista, haalareita ei etiketin mukaisesti saa ikinä pestä! Lyhdyn haalarit ovat punaiset. (Remburssi – musta, Kosmos Buran – vihreä, TAO – pinkki, Lastu – oranssi, Lapikas – sininen, Jalot Villit – tumman sininen, Artikla – viininpunainen).

Ilmoittautuminen

Opiskelijan pitää ilmoittautua aina läsnä olevaksi syys- ja kevätlukukaudelle tai molempiin, vuodeksi kerrallaan. Ilman ilmoittautumista et voi opiskella, joten et myöskään voi kerryttää opintopisteitä. Ilmoittautumisaika löytyy Weboodista. Ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan lukukausimaksu, joka kattaa terveydenhuollon palvelut, LYYn sekä muita yliopistotoiminnan kuluja. Maksu on yhtä pakollinen kuin ilmoittautuminen. Jos unohdat ilmoittaa itsesi läsnä olevaksi määräaikaan mennessä, yliopisto sakottaa siitä lisämaksulla. Sinun pitää myös muistaa ilmoittautua etukäteen niille kursseille, joille aiot osallistua. Myös yleiseen tenttiin pitää ilmoittautua 10pv etukäteen. Kaikki tapahtuu Weboodin kautta.

Kalenteri

LYY jakaa kaikille opiskelijoille ilmaisen kalenterin. Sen voi noutaa LYYn toimistolta tai Eilan puodista syksyisin. Kalenteriin on hyvä merkitä luennot ja muut opiskeluun liittyvät menot ja aikataulut. Huom! Weboodi ei muodosta sinulle lukujärjestystä niistä kursseista, joihin olet ilmoittautunut. Sinun pitää siis itse merkitä kaikki luennot ja tentit kalenteriisi.

Kirjasto

On kaikkien käytössä. Kirjastoon tarvitaan oma Lapin Korkeakoulukirjastojen kortti, jonka saat kirjastosta. Täytä vain esitietolomake ja saat kirjaston tiskiltä kortin itsellesi. Kirjastosta löytyy tietokoneita, kopiokoneita (tarvitset kopiointikortin) sekä tenttikirjallisuus. Kirjasto on antaa myös rauhallisen ympäristön tenttiin lukemista varten. Kirjaston tietokanta on nimeltään Juolukka, josta voit etsiä kirjallisuutta.

Kopiointi

Yliopistolla kopiointikoneet sijaitsevat pääaulassa, kioskin vieressä sekä kirjastossa. Niitä varten voit ostaa kopiointikortteja Eilan puodista, eli pääaulan kioskista. Jos tarvitset kopioita liittyen edustukseen tai muuhun pakolliseen, laitokselta kannattaa kysyä kopiointimahdollisuutta (yliopistopaino).

KTK

Kasvatustieteiden tiedekunta.

Liittyminen LYHTYYN

Tapahtuu maksamalla jäsenmaksun Lyhdyn tilille. Helppoa kuin mikä ja äärimmäisen hyödyllistä opiskelijaelämän kannalta. Lyhtyläiset saavat mahdollisuuden hankkia haalarit, rahaetuja bileisiin sekä lyhtylistan postit. Useimmat Lyhdyn tapahtumat ovat vain liittyneille suunnattuja. Älä siis epäröi vaan liity meihin! Lyhty myös valvoo jäsentensä etuja.

LORU

Lapin opiskelevat reserviläiset ry.

Lukujärjestykset

Niitä ei ole! Kurssien tiedot ja aikataulut löydät sähköisessä muodossa Weboodista. Opinto-opas kertoo myös kaiken tarpeellisen kurssien sisällöstä. Kurssien kanssa kannattaa olla kärppänä, koska aikataulut saattavat muuttua ja kurssien sisältö päivitetään aina kahden vuoden välein. Älä jätä niitä siis roikkumaan.

Lyhtylista

Liittymällä Lyhtyyn liityt samalla myös lyhtylistalle. Sähköpostiisi tulee kaikki oleellinen tieto tapahtumista ja tempauksista. Lyhtylistalla tiedotetaan esimerkiksi koulutuspoliittisista asioista, mutta myös kaikesta vapaa-aikaan liittyvästä.

LYY eli Lapin Yliopiston Ylioppilaskunta

Muodostuu meistä kaikista opiskelijoista. Jokainen meistä on myös LYYn jäsen. Se on pakollista ja siitä on säädetty erikseen laissa. LYY on etujärjestö, joka huolehtii opiskelijoiden asioista ja pitää meidän puolia. Sillä on oma edustajistonsa, joka käyttää ylintä päätösvaltaa. Se valitsee hallituksen toteuttamaan ylioppilaskunnan toimintaa. LYY tarjoaa monipuolisia tapahtumia ja palveluita, kuten kioskin, kahvila Loviisan, useita liikunta- ja kulttuurimahdollisuuksia.

LYY Speksi

Jengi yliopistomme opiskelijoita, jotka keväisin viihdyttävät meitä mahtavilla esityksillä. Speksi on näytelmä, jonka esitystavan päättää yleisö.

Opettajien vastaanottoaika

Voi varata nykyisin opettajilta suoraan, esimerkiksi sähköpostitse. Hädän tullen heitä voi tavoitella paikan päältä oveen koputtelemalla.

Opinnot

Sosiaalityön ja kuntoutustieteen opinnot rakentuvat perus- ja aineopinnoista, sekä syventävistä opinnoista. Lisäksi opiskelijat suorittavat kieli-, sivuaine- ja metodiopintoja. Opinnot jakautuvat kandivaiheeseen, joka kestää keskimäärin kolme vuotta (180op) sekä maisteriopintoihin, jotka kestävät kaksi vuotta (120op). Opiskelija on valmis työelämään kun opinnot on suoritettu ja gradu valmis. Opintoja tulee suorittaa 300 opintopisteen verran, suositus on suorittaa 60 op per lukuvuosi. Opintotukea saadaksesi sinulla tulee olla opintoja väh. 5op per tukikuukausi, eli vähintään 45 op/lukuvuosi. Jos haluat saada opintotukea myös kesäksi, joudut hakemaan sitä erikseen ja erittelemään kurssit, jotka aiot kesän aikana suorittaa (väh. 5op/kk). Syksyllä Kela tarkistaa, onko kurssit suoritettuina!

Opinto-opas

On tiedekuntakohtainen tietopaketti kaikista opintomahdollisuuksista, joita kyseinen tiedekunta tarjoaa. Opinto-oppaasta näet siis kokonaisuudessaan mitä opintoja sosiaalityöhön ja kuntoutukseen kuuluu ja miten ne on mahdollista suorittaa. Opinto-oppaassa mainitaan myös kursseista vastaavat opettajat ja heidän yhteystietonsa. Oman tiedekunnan oppaan saat ilmoittautuessasi läsnä olevaksi yliopistoon. Muiden tiedekuntien oppaat, esimerkiksi sivuaineiden suunnittelemista varten, löytyvät yliopiston nettisivuilta ja kirjastosta.

Opiskelijakortti

Saat opiskelijakortin tilattua netistä tai halulomakkeella. Tarvitset liitteeksi oman kuvasi. Sen täytyy olla passikuvamainen, muttei välttämättä juuri passikuva. Joka vuosi uudet opiskelijat hakevat korttia yhtä aikaa, joten jokainen joutuu jonottamaan. Kortin saapumisessa kestää muutamasta viikosta kuukauteen. Sillä välin käytät väliaikaisena opiskelutodistuksena LYYlle maksetun jäsenmaksun kuittia.

OPM

Oma pullo mukaan!

Optima

Optimasta löytyy ohjeet esimerkiksi verkkokursseille ja sinne palautetaan töitä. Useimmiten luentodiat tulevat Optimaan kyseisen kurssin kansion alle. Optimasta löytyy myös keskustelupalstoja esimerkkinä opiskelun apua-palsta sekä kurssikohtaisia puheenaiheita. Jotkut luennot tallennetaan ja niitä voi kuunnella Optimasta.

OTK

Oikeustieteiden tiedekunta.

Poronkusema

Artiklan järjestämä rastikilpailu, joka pidetään joka kevät Rovaniemellä. Jokaisen opiskelijan pitää kokea Poronkusema edes kerran elämässään!

ROTKO

Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta

Ruokalat

Yliopiston pääkampuksella on yhteensä kolme ruokalaa. Amican omistama lounasravintola Felli, sekä Yliopiston oma kahvila ja lounaspaikka Loviisa. Taiteiden tietekunnasta löytyy ravintola Petronella. Kaikista saa opiskelijahintaista ruokaa opiskelijakortilla ja viikoittaiset ruokalistat löytyvät LYYn nettisivuilta.

Sitsit

Akateeminen pöytäjuhla, jossa lauletaan juomalauluja, syödään ja juodaan. Juhlien kulusta vastaa toastmasterit, joita pitää kunnioittaa ja joiden sana on laki. Jokaisen opiskelijan tulisi kokea sitsit ainakin kerran elämässä! Tämä tapahtuma on takuulla hauska, vaikka joisit vain vettä koko illan!

Sosiaalityön laitos

Sijaitsee yliopiston A-siivessä. Yläkerrassa sijaitsevat henkilökunnan huoneet. Sieltä löytyvät opettajat ja muu opintoasioihin liittyvä henkilökunta. Alakerrasta löytyy luentosaleja (ls), seminaarisaleja (ss) sekä yleiset ATK-luokat. Vuonna 2009 tiedekunnista purettiin laitosrakenteet, joten virallisesti sosiaalityön laitosta ei enää ole, vaan olemme osa yhteiskuntatieteiden tiedekuntaa.

SYY

Suomen yhteiskunta-alan ylioppilaat ry.

Sähköposti ja tunnukset

Tietokoneille käyvät jokaisen henkilökohtaiset tunnukset. Niillä pääset muun muassa sähköpostiisi ja Weboodiin. Tunnukset jaetaan uusille opiskelijoille ennen opintojen alkua. Samat tunnukset käyvät myös Optimaan.

Talentia

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattiliitto.

TaSo

Talentian sosiaalialan opiskelijat.

Tentit

Yhteiskuntatieteiden yleinen tenttipäivä on perjantaina aina noin kerran kuussa klo 13–17. Tentit ja niiden ajankohdat löydät Weboodista, jossa hoidat myös ilmoittautumisen. Ilmoittautuminen tenttiin pitää tehdä 10 päivää ennen varsinaista tenttiä. Tentti on tarkka ja valvottu tilaisuus, ota opiskelijakortti tai henkilötodistus mukaan todistaaksesi, että sinä olet sinä. Nimenhuuto alkaa noin 10–15 min ennen tentin alkua. Tenttiin saa saapua max 30 minuuttia myöhässä ja tentistä saa poistua 30 min aloituksen jälkeen. Saat omat tenttikysymyksesi kirjekuoressa, jossa myös palautat vastauksesi valvojalle kysymyksineen päivineen. Omia papereita ei tilaisuuteen saa tuoda, vaan vastauspapereita on saatavilla tentin aloituksen yhteydessä. Pöydälle saat ottaa vain vesipullon ja kirjoitustarvikkeet (ja eväitä, jos tarvitset), omat laukut ja penaalit jätetään salin eteen tai reunoille. Niitä EI pidetä jaloissa tenttitilaisuuden aikana. Puhelimet pitää olla kiinni tai lentokonetilassa, sillä laukuissa värisevät puhelimet häiritsevät muita.

Tenttiakvaario

Kirjastossa kakkoskerroksessa sijaitseva sähköinen tenttimispalvelu. Tenttiakvaarion tenttejä voi selata ja varata osoitteesta https://tenttis.ulapland.fi/login.

Tenttitulokset

Löytyvät Weboodista. Hyväksytty tentti ilmestyy suorituksiin, hylätty löytyy korotetuista tai hylätyistä. Tenttiakvaarion tulokset tulevat sähköpostiin ensin.

Tiedekunta

Lapin yliopistossa on neljä tiedekuntaa; yhteiskuntatieteiden, kasvatustieteiden, oikeustieteiden sekä taiteiden tiedekunta. Tiedekuntien rajat eivät ole jyrkät, joka mahdollistaa sivuaineiden opiskelun toisissa tiedekunnissa. Pyrimme myös jatkuvasti järjestämään vapaa-ajan toimintaa yli ainejärjestö- ja tiedekuntien rajojen!

TTK

Taiteiden tiedekunta.

Tuutorit

Opastavat ja ohjaavat fukseja syksyn ajan. Heitä voi nykiä hihasta asiassa kuin asiassa. Kysy rohkeasti, jos et tiedä! Tuutorit pitävät usein orientaatioviikon aikana haalareita jalassa, jolloin he ovat helposti tunnistettavissa.

Vuosijuhlat

Ainejärjestön ”syntymäpäivät”. Kukin ainejärjestö järjestää vuosittain vuosijuhlat, suurin piirtein niihin aikoihin vuodesta kuin mitä ainejärjestö on perustettu. Lyhty täyttää vuosia helmikuussa, jolloin vuosijuhlamme on järjestetty helmi-maaliskuun aikana. Vuosijuhlille voi käytännössä osallistua koko vain, mutta erityisesti paikalle saapuu ainejärjestön jäseniä sekä edustajia yliopistolta sekä muista ainejärjestöistä. Juhlilla on pukukoodi, yleisimmin cocktailista tummaan pukuun ja iltapukuun. Perinteisesti juhliin kuuluu illallinen sekä muutamia ruokajuomia. Luvassa on puheita ja palkitsemisia, mutta illan mittaan meno muuttuu rennommaksi ja viimeistään jatkoilla on lupa bailata villisti, jos niin haluaa!

Yliopistopaino

Löytyy yliopiston kellarikerroksesta, Loviisan kulmilta. Sieltä voi ostaa julkaisuja, kurssimateriaalia ja viedä omia töitä painettavaksi.

YTHS eli ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö

On opiskelijoille tarkoitettu terveydenhoidon palvelu. Sisältää hampaiden, mielenterveyden ja yleisen fyysisen terveyden. Yleislääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotto ovat ilmaisia. Jokaiselle ensimmäisen vuoden opiskelijalle on järjestetty ilmainen terveystarkastus ja yksi käynti hammaslääkärillä. Muuten maksut ovat YTHS:llä nimellisiä pieniä korvauksia.

YTK

On lyhenne yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta, johon kuulumme. Se on yliopiston suurin tiedekunta pitäen sisällään seuraavat entiset kokonaisuudet: matkailun ja liiketoiminnan tiedekunnan, menetelmätieteiden laitoksen, yhteiskuntatutkimuksen laitoksen sekä sosiaalityön laitoksen.

Weboodi

Siellä jokaisella opiskelijalla on henkilökohtainen suoritusote omista opinnoistaan eli suoritettujen kurssien arvioinnit ja opintopisteet. Lisäksi Weboodi tarjoaa kurssien tiedot sekä kursseille ilmoittautumisen. Voit siis hoitaa opiskeluihin liittyvät asiat tämän sivuston kautta. Tuutorit pitävät alkusyksystä Weboodi koulutuksen.

www.ulapland.fi

Yliopiston nettisivut. Sieltä löydät aivan kaiken opiskeluun ja yliopistoon liittyvän tiedon sekä tarvittavia opiskeluun liittyviä lomakkeita.