Tervetuloa Rovaniemelle!


Lämpimästi tervetuloa Rovaniemelle ja Lapin Yliopistoon! Jos tällä hetkellä pyörii mielessä, että miksikä kukaan tuonne napapiirille haluaisi, niin tutustupa hetki siihen mitä meillä on täällä tarjota ja mieti sitten uudelleen. Miksi? Koska Rovaniemi kaupunkina on elämys kaikkina vuodenaikoina ja opiskelijaelämä on taatusti unohtumaton kokemus, jota et halua jättää väliin! Tässä opas sinulle, ole hyvä.

LYY // www.lyy.fi
Lapin Yliopiston ylioppilaskunta, rakas LYY’mme, joka välittää ja pitää meistä huolen. Lyyn lukukausimaksun maksaessasi saat kaikesta irti enemmän. Ehkä opiskelijalle kaikkein tärkeintä on opiskelijakortti, johon saat lukuvuositarran. Tuon tarran avulla saat opiskelija-alennuksia niin monesta eri paikkaa. VR ja Matkahuolto tietenkin, mutta Rovaniemellä yritykset muistavat opiskelijoita alennuksilla. Ravintolat, muutamat vaateliikkeet, baarit ja optikot antavat opiskelijoille alennusta. Näytä korttia missä ikinä oletkin, alennuksia saa yllättävistä paikoista! Niin, ja tämä taikakortti oikeuttaa sinut myös opiskelijahintaiseen ruokailuun yliopistolla, muissa opiskelijaravintoloissa sekä valtion virastotalolle. YEAH, no tämä sinun kyllä kannattaa hommata! Niin, ja valvoohan LYY sinun etujasi, tarjoaa tarvittaessa oikeusapua, hienon kalenterin, tapahtumia ja mahdollisuuden vaikuttaa. Kaikkea mitä opiskelija tarvitsee! Opiskeleminen yliopistossa edellyttää ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksamista, joten hoida asia aina pikimmiten alta pois uuden lukuvuoden startatessa.

Meidän Lovisa ja Amica Felli
Pitää syödä jotta jaksaa opiskella! Yliopiston tiloissa on kaksi ruokalaa, joista Felli sijaitsee suoraan pääaulassa. Kahvila Meidän Lovisassa saa kahvitella jo aamusta pitkälle iltapäivään, mutta päivällä on myös lounasta tarjolla. Muista, että opiskelija-alennuksen saadaksesi sinun pitää AINA näyttää opiskelijakorttia! Mikäli et ole vielä korttia saanut, kuitti maksetusta Lyyn jäsenmaksusta leiman kera riittää todisteeksi opiskelija-alennuksen saamiseksi!
Meidän Loviisa
Felli

Eilan puoti
Yliopiston tiloissa sijaitseva Lyyn Eilan puoti. Täältä voit ostaa opiskeluvälineitä, taideopiskelijoiden luomuksia, karkkia, virvokkeita… Täältä voit ostaa myös kopiokortteja, noutaa Lyyn lukuvuosikalenterisi ja – tarrasi opiskelijakorttiisi!
Eilan Puoti

Ainejärjestöt
Ainejärjestöjä Lapin Yliopistossa on 8. Ainejärjestöt koostuvat eri oppiaineiden opiskelijoista. Ainejärjestöillä on omat hallitukset ja eri toimialojen vastaavat. Edunvalvonnan lisäksi ainejärjestöt järjestävät jäsenilleen erilaisia tapahtumia, mahdollisuuksia tutustua työelämään sekä verkostoitumismahdollisuuksia. Pyrimme Lapin Yliopistossa yhä enemmän yhteistyöhön yli ainejärjestö- ja tiedekuntarajojen, jolloin voit tutustua myös muiden alojen opiskelijoihin.

Yliopiston perinteiset tapahtumat
Yliopistossa järjestetään paljon perinteeksi muodostuneita tapahtumia pitkin vuotta. Syksyn starttaa yliopiston varjoavajaiset ja viralliset avajaiset, uusille opiskelijoille tarkoitettu rastikilpailu Fuksiaiset sekä erilaiset tuutoreiden järjestämät tapahtumat. Ylioppilaskuntamme täyttää aina syksyisin vuosia, jolloin on myös Lyyn vuosijuhlat. Arctic Approsta ollaan tekemässä perinnettä joka syksylle. Keväällä tärkeimpiä tapahtumia ovat laskiainen ja wappu. Laskiaisena lasketaan mäkeä, pelataan hankifutista ja pistetään illan päälle jalalla koreasti jatkoilla. Vappuna puolestaan tapahtumia on noin viikon verran, jolloin järjestetään teemabileitä, sitsejä, rastikierroksia ja legendaarinen vesibussi.

Yöelämä
Rovaniemeltä löytyy paljon pubeja ja baareja. Syksyisin tuutorit ovat perinteisesti tutustuttaneet fuksit kaupungin menomestoihin. Pubien mennessä kiinni löytyy yökerhojakin useampi kappale, joissa iltaa voi jatkaa valomerkkiin asti. Ainejärjestöt järjestävät lähes kuukausittain haalaribileitä eri teemoilla, niissä menoa riittää!

Shopping
Rovaniemellä on kolme kauppakeskusta, jotka uudistuvat koko ajan. Kaupat ovat pääsääntöisesti auki viikon jokaisena päivänä juhlapyhiä lukuun ottamatta! Rovaniemen omat perinteiset tapahtumat
Pitkin vuotta Rovaniemen kauppatorilla (linja-autoaseman vieressä) järjestetään markkinoita. Wanhat markkinat pidetään elokuussa, joissa markkinoita vietetään wanhan ajan hengessä. Rovaniemen markkinat ovat kuuluisa tapahtuma, jotka pidettiin ensimmäisen kerran jo 1800-luvun lopussa! Joulun aikaan Rovaniemellä on paljon vilskettä. Perinteisiä tapahtumia ovat joulunavaus, lahjojen yö jolloin kaupat ovat auki keskiyöhön asti tai 23.12, kun Joulupukki lähtee matkaan.
Keväällä Rovaniemellä ajetaan Tunturiralli, eli Arctic Lapland Rally. Rovaniemen keskusta hiljennetään myös Porojen sprinttiajoille yhden päivän ajan. Niin mille? Tule katsomaan niin näet!

Rovaniemen kulttuurielämä
Rovaniemeltä on kulttuurinnälkäisille paljon annettavaa. Maakuntamuseo Arktikum on auki kuutena päivänä viikossa, jossa voit tutustua Rovaniemen mielenkiintoiseen historiaan. Tiesit varmaan, että Rovaniemi poltettiin Lapin sodan aikana lähestulkoon maan tasalle? Jos et, niin kipin kapin Arktikumiin sivistäytymään! Museossa voit tutustua Lapin perinteisiin elinkeinoihin ja Arktisen tiedekeskuksen puolella opit paljon uutta arktisesta alueesta, jossa nyt oleskelet. Rovaniemellä toimii kesäisin useampi kesäteatteri, muuna aika vuodesta teatterielämyksiä tarjoavat mm. ylioppilasteatteri sekä kaupungin teatteri. Juhannuksen aikaan Rovaniemellä järjestetään Jutajaiset, joissa voit tutustua mm. kansantanssin maailmaan. Simerock on Ounaspaviljongilla järjestettävä festivaali, joka ei takuulla jätä ketään kylmäksi. Festarit on järjestetty perinteisesti elokuun alussa.
Yökerhoissa ja baareissa on lähes kuukausittain esiintyjiä ja keikkoja. Kannattaa tarkkailla yökerhojen nettisivuja tulevien keikkojen osalta! Urheilusta pitävät voivat käydä Lappi Areenalla seuraamassa Rovaniemen Kiekon eli RoKin pelejä, jalkapallon ystävät taas RoPS:in eli Rovaniemen Palloseuran matseja keskuskentällä.

Urheilu
Urheilusta pitävän opiskelijan kannattaa ehdottomasti hankkia sporttipassi! Edut löydät TÄÄLTÄ! Rovaniemellä on kaksi uimahallia, paljon kuntosaleja, ryhmäliikuntamahdollisuuksia, kamppailukeskus, Ounasvaaran laskettelukeskus, hyvin huollettuja hiihtolatuja, kelkkareittejä, Ounasvaaran seikkailupuisto, Santa Sportin sisäliikuntamahdollisuudet (mm. seinäkiipeily ja keilaus) ja niin edelleen! Ounasvaara on myös suosittu paikka kävelylenkeille kesät talvet, kesällä siellä voi törmätä myös maastopyöräilijöihin tai koiranulkoiluttajiin. Talvella Ounasvaaran jäällä voi esimerkiksi hiihtää.

Joulupukki ja napapiiri
Ho ho ho! Tiedät varmaan, että Rovaniemi sijaitsee pohjoisella napapiirillä. Pitkin vuotta kaupunki kuhisee matkailijoita, jotka tulevat tänne ympäri maailman ihastelemaan luontoamme. Erityisiä vetonauloja ovat yötön yö, lumi, revontulet ja Joulupukki poroineen. Huskyvaljakko-ajelut ja moottorikelkkasafarit ovat myös erittäin suosittuja turistien keskuudessa. Mutta itse Joulupukki on tavattavissa vuoden jokaisena päivänä omassa toimistossaan Napapiirillä, Joulupukin pajakylässä. Pajakylään pääsee helposti paikallisbussilla numero 8! Pajakylässä voit myös vierailla Joulupukin Pääpostissa tai tehdä ostoksia tunnettujen brändien outlet-myymälöissä.

Vapaa-aika Rovaniemellä toimii elokuvateatteri BioRex. Santasportilla voit käydä keilaamassa tai seikkailemassa seikkailupuistossa. Rinteenkulmasta löytyy Megazone, jossa voit käydä pelaamassa lasersotaa vaikkapa kaveriporukan kanssa. Kesän lämpimillä Jätkänkynttiläsillan kupeessa voi pelata rantalentopalloa. Syksyllä 2015 Rovaniemelle avataan myös Room Escape. Opiskelijarientojen lisäksi kaupunki tarjoaa siis paljon muutakin tekemistä!

Ravintolat ja kahvilat
Suurimmat pikaruokaketjut ovat löytäneet tiensä Rovaniemelle. Myös isojen ravintolaketjujen ravintoloita sekä yksityisiä pieniä rafloja löytyy ympäri kaupunkia. Nämä tarjoavat esimerkiksi tex mexiä, kreikkalaista, intialaista, lappilaista, kiinalaista ja italialaista ruokaa! Kahviloita löytyy moneen makuun, joidenkin listoilta löytyy myös ruokaa.

Terveyspalvelut
Rovaniemellä toimii liuta yksityisen terveydenhuollon laitoksia. Muistathan kuitenkin, että ylioppilaskunnan jäsenenä olet oikeutettu YTHS:n eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluihin. YTHS sijaitsee yliopiston päärakennuksessa YTK:n siivessä (kulku ulkokautta). YTHS tarjoaa mm. terveydenhoitaja-, lääkäri-, mielenterveys- ja hammaslääkäripalveluita (huom! hammaslääkärille käyntimaksut). Mikäli YTHS ei ole auki tai joudut muussa tapauksessa etsimään apua muualta, palvelevat terveyskeskukset arkisin päiväsaikaan ja LKS eli Lapin Keskussairaala muissa tapauksissa. Esimerkiksi viikonloppuisin päivystys on LKS:ssä Ounasrinteellä. Apteekkeja löytyy ympäri kaupungin, ja joka viikko yksi apteekeista päivystää iltaan asti.

Julkinen liikenne
Yliopistolle pääsee kaupungista esimerkiksi bussilla numero 4. Lisätietoja TÄÄLTÄ